POROČNI GOVORI - POROČNI NAGOVORI

 

porocni- govoriZa srečo v skupnem življenju je potrebna tudi podpora sorodnikov, prijateljev in znancev. Mladoporočenca prejmeta največ dobrih želja za začeto skupno pot, ravno na poročni dan.

Na poročni slovesnosti navadno spregovorijo priče, starši, mladoporočenca ali prijatelji. Poročni govori niso predolgi. Naj bodo pozitivno naravnani, lahko je dodan tudi kakšen košček spominov iz otroštva in mladosti mladoporočencev. Na koncu govora dobro de tudi zdravica. Veliko zdravic, veliko dobrih ter srčnih želja in po starih vražah, je pot v zakon že dobro tlakovana.

Govori se pričnejo pred in/ali med kosilom oziroma slavnostno večerjo. Vsekakor naj si poročni govori postopoma sledijo in naj ne bodo drug za drugim, ko je govornikov več. Naj bodo poročni govori prijeten del k družabnim igram, zlasti, če govornik očara z mini predstavo (igranje na instument, recitiranje, skeč,....)

Nikakor naj mladoporočenca ne pozabita na zahvalo ob koncu njune slovesnosti.


POROČNI GOVOR PRIČE

 

poročni govor pričePri nas je običaj, da mladoporočenca počastita  s poročnim govorom obe priči.  Naj bo v poročnem govoru veliko pozitivnih vidikov zakona. Veliko besed vzpodbud pri nesebični ljubezni, pri odpuščanju, o dobroti in milini. Naj spregovorita tudi kaj duhovitega in zabavnega.

 

V tradicionalni poroki ima ženinova priča eno od glavnih vlog. V dogovoru z mladoporočencema vodi dogajanje na poročni slovesnosti. Spregovori prvi; pozdravi vse svate, nagovori drugo pričo, starše ter ženina in nevesto. Na kratko predstavi ženina in njun odnos. V primeru, da sta dobra prijatelja, naj svate nasmeji s spominom na njune vragolije iz samskih dni. Sicer pa naj mladoporočencema izrazi čim več lepih želja za čim lepšo prihodnost.

 

Drugi govor je rezerviran za nevestino pričo, ki ima na poroki manjšo vlogo. V nagovoru prav tako pozdravi vse svate in ožjo družino. Na kratko predstavi nevesto, poudari njene kvalitete in izrazi zaupanje ženinu in njegovi družini. Sorodnikom neveste in ženina zaželi prijetno spoznavanje, predvsem pa vsem skupaj veselo, sproščeno rajanje. Na koncu izreče zdravico na čast mladoporočencema.

 

Večina porok se pri nas odvija na tradicionalen način, ko ženin s svojim spremstvom pride po nevesto domov. Na nevestinem domu se že prej zberejo njeni svatje, sledi običaj slovesa neveste od doma, od staršev, sester in bratov. V navadi je, da ima na tem mestu, pred tem običajem, govor nevestina priča, ki vodi slovesnost dokler ne pride ženin s svojo pričo.

 

Ste povabljeni na poročni obred v vlogi priče in se spopadate s težavo, kako napisati poročni govor priče?

 

POROČNI GOVOR STARŠEV  

 

porocni-govor-starsevV prakso že prihaja, da na poročnem slavju spregovorijo tudi starši. V tem primeru starši spregovorijo prvi, prav tako jim pritiče, da pozdravijo svate in jim med drugim kaj lepega zaželijo.

Za starše predstavlja poroka otrok na nek način slovo otrok. Predstavlja čustveno slovo od znanega razmerja in začetek nove poti. Tudi starši s poroko svojih otrok pridobijo novo družino. Lepo je, če zmorejo drug drugega povabiti v družino in še lepše, če z razširjeno družino zaživijo. Govor naj temelji na iskrenosti, ki bo ganila mladoporočenca. Staršem pripada še zadnji nasvet mladoporočencema na začetku nove poti. Prav tako tudi srčna želja, naj bo zakonska zveza trdna in je noben vihar nikoli ne zruši. Blagoslov staršev je za mladoporočenca najlepše darilo.

 

Poročni govor pomagamo sestaviti staršem ženina ali/in neveste.

 

POROČNI GOVOR ŽENINA IN NEVESTE

 

porocni-govor-zenina-in-nevesteLepo in zelo pozorno je, če se zmoreta javno nagovoriti mladoporočenca. Običajno po nagovoru prič in staršev spregovori ženin in na koncu še nevesta. V življenju je težko najti partnerja, s katerim lahko deliš svoje najgloblje skrivnosti in mu popolnoma zaupaš. In, ko se zgodi srečni trenutek spoznanja in odločitve, da nekomu obljubiš predanost srca do konca življenja, je sreča popolna. Najlepše poročno darilo partnerju, so vsekakor besede ljubezni, zahvale in zaupanja.

 

Pomagamo sestaviti govor ženinu ali nevesti.